Spørsmål vedrørende utvidet fullmakt.
Forsikringsselskapet etterspør utvidet fullmakt til fastlege i en forsikringssak angående en fotballskade i en fot. Saken er at fastlegen ikke har vært involvert i saken pga. at skaden ble oppdaget av fysioterapeut. Forsikringsselskapet vil allikevel ha fullmakt til fastlegen selv om han ikke er involvert i denne skaden. Dette skjønner ikke jeg. I begynnelsen skulle forsikringsselskapet ha vanlig fullmakt. Etter at jeg ikke har gitt de fullmakt til å innhente fra fastlegen, da han ikke er involvert, skal de ha utvidet fullmakt. Kan du forklare dette?
Svar:
Utgangspunktet er at selskapet, pga. legers lovbestemte taushetsplikt, kun kan få utlevert deler eller hele pasientjournalen. Det forutsetter at skadelidte har gitt sitt samtykke og underskrevet fullmakt.
Formålet med å utlevere/innhente journalopplysninger er å gi selskapet et forsvarlig og objektivt grunnlag for å vurdere de erstatningsmessige konsekvenser etter ulykken/skaden. Iht. retningslinjer for utlevering av helseopplysninger til forsikringsselskap mellom Finansnæringens fellesorganisasjon og Den Norske Legeforening (2012) er det basisfullmakt som skal benyttes først.
Basisfullmakt gir selskapet fullmakt til å be om kopi av journalnotater, epikriser, legeerklæringer fra legevakt, sykehus eller leger som undersøkte og behandlet pasienten umiddelbart etter ulykken, samt trygdeopplysninger. Dersom forsikringsselskapet mener det er nødvendig med utfyllende opplysninger, vil de be om en utvidet fullmakt. Videre skal det iht. retningslinjene være en høy terskel for at forsikringsselskapene skal kunne be om komplette journaler.
Etter Datatilsynets oppfatning bør man ikke be om samtykke til dette før innhenting av uredigert journal fremstår som tvingende nødvendig. Det er en vanskelig balansegang å sikre at forsikringsselskapet får tilstrekkelig med opplysninger til å avklare forsikringssaken, mens man samtidig må ivareta kravet til taushetsplikt og til personvernet. Det er kun i unntakstilfeller at det skal være nødvendig for forsikringsselskapet å be om en komplett, uredigert journal.
Vanligvis ber selskapet om kopi av journal 5 år tilbake fra skadetidspunktet. Iht. til retningslinjene er det kun i spesielt kompliserte oppgjørssaker, selskapet kan be om uredigert kopi av journalen. Dette er saker der det ikke er mulig å gjøre en forsvarlig vurdering av årsaken til personskaden og/eller de medisinske/evervsmessige konsekvenser av ulykken uten ytterligere dokumentasjon. Også i tilfeller der det foreligger konkret mistanke om at lege eller pasient holder opplysninger tilbake, kan det bes om uredigert kopi av pasientjournalen. Det forutsettes igjen at det er dekket av fullmakten. Det fremgår videre av retningslinjene at det ikke er anledning til å kreve utlevert hele eller deler av pasientjournal uten at det er bedt om legeerklæring vedrørende de aktuelle problemstillinger. Dersom hele eller deler av uredigert pasientjournal skal utleveres, sendes denne selskapets lege, med mindre selskapet ikke har lege knyttet til seg.
Vilkår for utvidet fullmakt
Legeforeningens råd for legeetikk har satt opp tre betingelser for utlevering av komplett journal. Det skal legges frem ny spesifisert samtykkeerklæring fra pasienten. Det skal begrunnes særlig hvorfor opplysningene er nødvendige og hvilket tidsrom de skal dekke. Opplysningene skal sendes direkte til nærmere angitt lege i forsikringsselskapet. Han redigerer ut og makulerer sensitive og irrelevante opplysninger før de går videre til saksbehandler. Fastlegen har ingen plikt til å utlevere journalen. I praksis har skadelidte ikke noe valg.
Dersom et forsikringsselskap ikke får tilgang til de journalopplysninger som det anser for nødvendige, vil det bli vanskelig å få selskapet til å utbetale erstatningssummen. I en rettssak eller tvist vedr. forsikringsutbetalingen må skadelidte sannsynliggjøre at plagene er forårsaket av den aktuelle skade. Dersom det er mistanke om at han ville hatt noen av de samme plagene uavhengig av skaden, dvs. pga. en tidligere skade/grunnlidelse, vil han rettslig sett stå svakt dersom han ikke gir samtykke til fremleggelse av journalopplysninger forut for skaden.
Legg igjen en kommentar