Pasientskadeerstatning etter skulderoperasjon: Slik vant pasienten i retten
I en nylig avsagt dom fra Oslo tingrett ble en pasient tilkjent pasientskadeerstatning etter en skulderoperasjon. Operasjonen, som ble utført for å stabilisere en luksasjonsrammet skulder, resulterte i ytterligere skader på grunn av feilplassering av et metallanker. Denne feiloperasjonen førte til betydelige medisinske komplikasjoner for pasienten, inkludert varige smerter og nedsatt funksjonsevne. Som følge av feiloperasjonen venter han på innsetting av skulderprotese.
Operasjonen og dens konsekvenser
Den ansvarsbetingende hendelsen fant sted i juli 2006, da pasienten ble operert ved Oslo universitetssykehus. Operasjonen var ment å stabilisere venstre skulderledd etter kun én tidligere luksasjon. Før operasjonen hadde pasienten tidligere opplevd at den høyre skulderen gjentatte hadde gått ut av ledd, men denne fungerte greit. Sykehuset vurderte det som nødvendig å stabilisere venstre skulder, og den ble utført med en teknikk som involverte bruk av metallankere for å feste leddbånd til leddskålen.
Dessverre viste det seg senere at operasjonen ikke hadde blitt utført i tråd med god medisinsk praksis. Ved en røntgenundersøkelse i 2018, mer enn ti år etter operasjonen, ble det oppdaget at ett av metallankrene var feilplassert. Det sto delvis inn i selve leddet og hadde over tid forårsaket alvorlige slitasjeskader (artrose) i skulderen. Dette førte til betydelig ubehag, smerte og stivhet, noe som drastisk reduserte pasientens livskvalitet og arbeidskapasitet.
Krav om pasientskadeerstatning etter skulderoperasjon – feiloperasjon
Som et resultat av den feilaktig utførte operasjonen krevde pasienten pasientskadeerstatning etter skulderoperasjon. I sitt krav fremhevet pasienten at den feilplasserte ankeret hadde ført til langvarige medisinske komplikasjoner, inkludert kroniske smerter og nedsatt bevegelsesevne. Disse helseproblemene gjorde det vanskelig for pasienten å utføre daglige oppgaver, både på jobben og i hjemmet.
Pasienten søkte opprinnelig om erstatning gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), og fikk innvilget 328 386 kroner i erstatning. Denne erstatningen dekket blant annet tap av hjemmearbeidsevne, påførte utgifter, og en del av de fremtidige utgiftene knyttet til den medisinske oppfølgingen. Pasienten mente imidlertid at erstatningen ikke var tilstrekkelig og påklaget vedtaket.
Pasienten argumenterte for at det var grunnlag for en høyere pasientskadeerstatning etter skulderoperasjon, spesielt med tanke på menerstatning for varig medisinsk invaliditet, samt en ytterligere erstatning for tap i fremtidig inntekt. Dette førte til at saken ble tatt videre til Pasientskadenemnda, som etter en sakkyndig vurdering opprettholdt NPEs vedtak. Saken endte dermed i Oslo tingrett, hvor pasienten fortsatte å kjempe for en høyere erstatning.
Rettens vurdering
I tingretten ble flere aspekter av saken vurdert nøye. Retten gjennomgikk medisinske rapporter, vitneforklaringer, og hørte på sakkyndige uttalelser. Spørsmålet om hvorvidt den medisinske behandlingen hadde blitt utført i tråd med god praksis var sentralt, og det ble konstatert at operasjonen ikke hadde fulgt de nødvendige standardene.
En rettsoppnevnt sakkyndig konkluderte med at pasienten hadde en varig medisinsk invaliditet (VMI) på 15 % som følge av behandlingssvikten. Denne vurderingen ble støttet av dokumentasjon som viste at pasienten led av betydelige og vedvarende smerter, som var klart ekstraordinære sammenlignet med vanlige post-operative smerteforløp. Dette innebar at pasienten hadde rett pasientskadeerstatning etter skulderoperasjon, herunder menerstatning, ettersom VMI på 15 % er grensen for å kunne tilkjennes slik erstatning.
Pasientskadeerstatning etter skulderoperasjon – erstatningsbeløpet
Retten kom til at pasienten hadde rett på en menerstatning på 360 000 kroner, som skulle kompensere for de varige fysiske og psykiske lidelsene påført av den feilaktige operasjonen. Dette beløpet var basert på en grundig vurdering av pasientens medisinske tilstand og den innvirkning skaden hadde hatt på pasientens livskvalitet.
I tillegg til menerstatningen vurderte retten også pasientens krav om erstatning for fremtidig inntektstap og ytterligere tap av hjemmearbeidsevne. Selv om saksøker nylig hadde gått over i en annen type mindre belastende stilling, vurderte retten at det ikke var tilstrekkelig bevis for å fastslå at disse kravene var direkte knyttet til operasjonen. Det ble lagt vekt på at pasienten også hadde andre helseplager, samt livsstilsendringer, som kunne ha bidratt til endringene i arbeids- og hjemmesituasjonen. Som følge av dette ble disse kravene avslått.
Betydningen av dommen
Denne dommen fra Oslo tingrett er viktig fordi den understreker at pasienter som har blitt utsatt for medisinsk svikt har en klar rett til kompensasjon når skaden kan dokumenteres. Den gir et sterkt rettslig grunnlag for andre pasienter som står overfor lignende situasjoner. I tilfeller hvor operasjoner eller medisinske inngrep fører til skader på grunn av feilbehandling, kan pasienter oppnå betydelig pasientskadeerstatning etter feiloperasjon, forutsatt at skaden kan knyttes direkte til behandlingssvikten.
Hva pasienter bør gjøre for å få pasientskadeerstatning etter skulderoperasjon
Pasienter som har opplevd medisinsk feilbehandling bør være oppmerksomme på sine rettigheter. Det er avgjørende med nye sakkyndige vurderinger, samt å samle og bevare all medisinsk dokumentasjon knyttet til behandlingen, inkludert journaler, røntgenbilder, og uttalelser fra helsepersonell. Å ha denne dokumentasjonen er viktig både for å kunne forstå hva som har skjedd, og for å styrke et erstatningskrav.
Det anbefales også å søke juridisk bistand tidlig i prosessen for å sikre at kravet håndteres korrekt og effektivt. En erfaren advokat kan hjelpe med å vurdere erstatningsmulighetene, samle nødvendig dokumentasjon, bistå med valg av sakkyndig, og føre saken for retten om nødvendig.
Oppsummering
Oslo tingretts dom i denne saken fastslår at pasienter har rett til pasientskadeerstatning etter feiloperasjon når det kan bevises at skaden skyldes medisinsk svikt. Pasienten ble tilkjent ytterligere 360 000 kroner i menerstatning, i tillegg til det som NPE tidligere hadde utbetalt. Dommen understreker viktigheten av å beskytte pasientrettigheter i helsevesenet, og gir et viktig presedens for fremtidige saker hvor pasienter søker erstatning for skader forårsaket av medisinsk feilbehandling.
Advokat Olav Gunnheim ønsker å bistå deg i forbindelse med ansvar og erstatningsutmåling. Har du en mulig pasientskadesak – TA KONTAKT HER