Pasientskadeerstatning for kreft i binyre: En kompleks juridisk sak om sviktende behandling og oppfølging
Pasientskadeerstatning for kreft i binyre er et område som dessverre berører mange som har opplevd svikt i det norske helsevesenet. Denne saken, som ble behandlet i Hordaland tingrett, omhandler en pasient som krevde erstatning på grunn av mangelfull oppfølging og forsinket behandling av kreft i binyrene, en situasjon som førte til en forverret prognose og betydelig redusert livskvalitet.
Bakgrunn for saken
Pasienten, heretter referert til som «A», ble diagnostisert med en svulst i høyre binyre i 2005. Svulsten ble opprinnelig vurdert som ikke-ondartet, men det ble likevel planlagt oppfølging for å overvåke tilstanden. Dessverre ble denne oppfølgingen ikke gjennomført som planlagt, noe som resulterte i en alvorlig svikt i pasientens behandling.
I perioden fra 2006 til 2014 ble det gjort flere undersøkelser som indikerte mulig kreftspredning, men disse funnene ble ikke fulgt opp tilstrekkelig. Dette førte til at pasienten først i 2014 fikk en korrekt diagnose om at svulsten var ondartet, og det ble startet behandling. På dette tidspunktet hadde kreften metastasert, noe som betydelig reduserte pasientens behandlingsutsikter og livskvalitet.
Juridisk prosess og krav om erstatning
«A» søkte erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), men kravet ble avslått. NPEs vurdering, støttet av sakkyndige uttalelser, konkluderte med at selv om det hadde vært svikt i oppfølgingen, var det usikkert om denne svikten hadde påvirket sykdommens progresjon eller pasientens prognose i betydelig grad.
«A» klaget deretter saken inn for Pasientskadenemnda, som stadfestet NPEs vedtak. Nemnda mente at selv om forsinkelsen i diagnostikk og behandling hadde påført pasienten en betydelig psykisk belastning, var det ikke tilstrekkelig bevis for at dette hadde forverret den fysiske tilstanden eller prognosen i tilstrekkelig grad til å gi rett til menerstatning.
Rettslig forfølging
Med bistand fra sin advokat Olav Gunnheim tok «A» saken til Hordaland tingrett, der vedkommende krevde erstatning for den skaden som mente var påført som følge av den mangelfulle oppfølgingen. Saken dreide seg spesielt om fastsettelse av ansvarsgrunnlaget etter pasientskadeloven, der «A» hevdet at svikten i oppfølgingen mest sannsynlig hadde hatt betydning for sykdomsforløpet og prognosen, noe som igjen burde gi rett til erstatning.
Gjennom rettsprosessen ble det tydelig at det var uenighet blant de sakkyndige om hvilken innvirkning den forsinkede behandlingen hadde hatt på «A»s helse. Mens noen sakkyndige mente at den forsinkede behandlingen hadde ført til en forverret prognose, var andre av den oppfatning at pasientens tilstand mest sannsynlig ikke hadde blitt vesentlig forverret som følge av forsinkelsen. «A» hadde 2024 enda ikke fått noe tilbakefall av kreftsykdommen.
Utenrettslig Forlik
Etter omfattende diskusjoner og videre vurderinger, ble det inngått et utenrettslig forlik mellom «A» og Staten v/Pasientskadenemnda. Staten gikk med på å betale en menerstatning på 251 000 kroner til «A», som kompensasjon for den psykiske belastningen som var påført som følge av den forverrede kreftprognosen. I tillegg ble «A»s sakskostnader dekket, og det ble besluttet å heve saken som forlikt.
Betydningen av saken
Denne saken illustrerer utfordringene ved å kreve pasientskadeerstatning ved oppdaget kreft i binyre og andre lignende tilfeller der svikt i helsehjelp har ført til alvorlige konsekvenser for pasienten. Den viser også hvor komplisert det kan være å fastslå årsakssammenhengen mellom svikt i behandling og pasientens helsetilstand, spesielt når det er uenighet blant sakkyndige.
For pasienter som opplever liknende situasjoner, er det viktig å være klar over muligheten for å søke erstatning gjennom Norsk Pasientskadeerstatning, samt å forstå at slike prosesser kan være langvarige og krevende. Saken viser også viktigheten av juridisk bistand for å kunne navigere effektivt gjennom komplekse erstatningskrav.
Avslutning
For «A» resulterte denne lange og krevende prosessen til slutt i en viss grad av rettferdighet, i form av en økonomisk kompensasjon for den psykiske belastningen som hadde blitt opplevd. Saken setter søkelys på viktigheten av grundig oppfølging og riktig behandling i helsevesenet, og den fungerer som en viktig påminnelse om de alvorlige konsekvensene som kan oppstå ved svikt i helsehjelp.
Advokat Olav Gunnheim ønsker å bistå deg i forbindelse med ansvar og erstatningsutmåling. Har du en mulig pasientskadesak – TA KONTAKT HER