Innledning
Pasientskadeerstatning for svikt i forskrivning av medikamenter kan være en kompleks prosess. En slik sak dreier seg om en ung mann født i 1991, som fikk forskrevet sentralstimulerende medikamenter som Ritalin i en periode fra 2017 til 2019. På grunn av ukontrollert forskrivning av disse medikamentene, utviklet han et alvorlig misbruk, noe som resulterte i betydelige personlige og økonomiske tap. Denne artikkelen vil gi en grundig gjennomgang av saken, inkludert prosessen for å oppnå pasientskadeerstatning, og hva denne spesifikke saken kan lære oss om svikt i forskrivning av medisiner.
Bakgrunn
I perioden fra august 2017 til oktober 2019 fikk en ung mann forskrevet en betydelig mengde sentralstimulerende medikamenter, inkludert Ritalin, Elvanse, og Attentin, av sin fastlege ved NN medisinske senter. Mengden av medikamenter han mottok, overskred langt det som anses som trygt i henhold til medisinsk praksis. Ifølge Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), som vurderte saken, var denne forskrivningen ikke i tråd med god medisinsk praksis, og han ble tilkjent pasientskadeerstatning for svikt i forskrivning.
Svikten førte til at mannen utviklet et alvorlig misbruk, som igjen resulterte i redusert funksjonsevne og personlige problemer som samlivsbrudd og tap av jobb. Til tross for at han aktivt søkte hjelp fra det offentlige helsevesenet, ble hans henvisninger avslått på grunn av mangel på kapasitet og vurderingen om at han ikke hadde en psykisk lidelse som krevde spesialisert behandling.
Pasientskadeerstatning for svikt i forskrivning
Fastlegens håndtering av forskrivningen av Ritalin og andre sentralstimulerende medikamenter var preget av flere kritiske feil. For det første ble det ikke foretatt tilstrekkelige undersøkelser av pasientens tidligere rusmiddelbruk, til tross for at han hadde en historie med misbruk. Dette er særlig problematisk da slike legemidler har et høyt potensial for avhengighet, spesielt når de forskrives i store mengder uten tilstrekkelig overvåkning.
I tillegg ble det ikke etablert et samarbeid med spesialisthelsetjenesten, noe som er avgjørende ved forskrivning av denne typen medikamenter. Denne mangelen på samarbeid bidro til at pasienten utviklet et misbruk som kunne vært unngått med riktig oppfølging og behandling.
Erstatningskravet
Advokat Olav Gunnheim representerte den skadelidte i krav om pasientskadeerstatning for svikt i forskrvning pga. de påførte skadene. Etter at NPE først avslo erstatningskravet, påklaget advokaten vedtaket og fremhevet at utgiftene for rehabiliteringsoppholdet ved X i perioden oktober 2019 til desember 2019 var både rimelige og nødvendige.
NPE hadde opprinnelig argumentert for at slike utgifter ikke kunne dekkes fordi pasienten ikke hadde søkt om tilsvarende behandling i det offentlige helsevesenet. Imidlertid, som påpekt av advokaten, fantes det ingen tilgjengelige offentlige tilbud som kunne ha møtt pasientens behov på dette tidspunktet.
Pasientskadenemndas vedtak
Etter en grundig vurdering av saken kom Pasientskadenemnda til en annen konklusjon enn NPE. De anerkjente at pasienten hadde rett til erstatning for utgifter knyttet til rehabiliteringsoppholdet på X. Nemnda fant at den offentlige helsetjenesten ikke hadde tilbud som kunne møte pasientens behov på det tidspunktet han søkte hjelp, og at han derfor måtte dekke utgiftene selv.
Pasientskadenemnda fastsatte pasientskadeerstatning for svikt i forskrvning til 203 800 kroner for utgiftene, i tillegg til 70 858 kroner i renter. De anerkjente også at pasienten hadde rett til å få dekket utgifter til juridisk bistand, som beløp seg til 17 064 kroner.
Betydningen av saken
Denne saken understreker viktigheten av nøye vurdering og overvåking ved forskrivning av legemidler med høyt avhengighetspotensial. Den viser også hvordan systemsvikt, hvor det offentlige helsevesenet ikke er i stand til å tilby nødvendig behandling, kan føre til at pasienter må søke privat hjelp. Når dette skjer, har pasientene rett til å få dekket rimelige og nødvendige utgifter, selv om behandlingen skjer utenfor det offentlige systemet.
Saken er også et eksempel på hvordan pasientskadeerstatning kan fungere som en viktig mekanisme for å rette opp i skader som skyldes medisinske feil. Det er imidlertid en prosess som krever juridisk innsikt og ofte advokatbistand for å navigere i det komplekse regelverket som omgir erstatningskravene.
Oppsummering og vurdering
Pasientskadeerstatning for svikt i forskrivning av sentralstimulerende medikamenter kan være komplisert, men denne saken viser at det er mulig å oppnå rettferdighet når medisinsk praksis svikter. Dersom du eller noen du kjenner har vært utsatt for lignende forhold, er det viktig å søke juridisk bistand for å sikre at alle aspekter av saken blir grundig vurdert.
Feilmedisinering med sentralstimulerende midler kan ha dyptgripende konsekvenser som strekker seg langt utover de medisinske symptomene. For den unge mannen i denne saken resulterte feilmedisineringen i en alvorlig personlig krise. Over en periode på to år ble han forskrevet nesten seks ganger den maksimale anbefalte dosen av Ritalin og andre lignende medikamenter, noe som førte til et betydelig misbruk. Misbruket påvirket ikke bare hans fysiske helse, men også hans mentale og emosjonelle tilstand.
Denne perioden med feilmedisinering førte til økt angst, depresjon, og en følelse av tap av kontroll, som til slutt resulterte i et samlivsbrudd. Hans funksjonsevne på jobb ble også svekket, noe som resulterte i at han måtte bytte jobb midt i denne vanskelige tiden. Dette illustrerer hvordan medisinsk svikt kan påvirke en persons liv på flere nivåer, fra profesjonelle utfordringer til personlige relasjoner.
I tillegg til de psykiske og fysiske belastningene, måtte han håndtere den økonomiske byrden av å søke behandling på egen hånd. Mangelen på tilgjengelige offentlige tjenester tvang ham til å oppsøke privat behandling, noe som påførte ham betydelige utgifter. Selv om han til slutt fikk dekket disse kostnadene gjennom pasientskadeerstatning, kunne de personlige kostnadene ikke kompenseres fullt ut. Denne saken fremhever viktigheten av å sikre at medisinsk behandling alltid er i tråd med god praksis for å unngå slike ødeleggende konsekvenser for pasientene.
Advokat Olav Gunnheim ønsker å bistå deg i forbindelse med ansvar og erstatningsutmåling. Har du en mulig pasientskadesak – TA KONTAKT HER