Det foreligger en pasientskade dersom man blir påført en skade i forbindelse med at man mottar helsehjelp eller medisinsk behandling. Ved pasientskade kan man ha krav på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning, NPE. En pasientskade kan for eksempel oppstå i forbindelse med en medisinsk undersøkelse, et kirurgisk inngrep, forsinket diagnostikk, infeksjon mv. Helsehjelp som ytes av offentlig godkjent helsepersonell er omfattet av Pasientskadeloven. Loven omfatter privat og offentlig helsetjeneste. Både fysiske og psykiske skader er omfattet pasientskadeloven. Også andre enn pasienten selv kan ha krav på erstatning etter pasientskade dersom de i tillegg til pasienten er blitt påført en skade. Dette kan for eksempel være mor til et barn som blir skadet, eller andre nære pårørende. Ved dødsfall vil etterlatte ha krav på erstatning etter pasientskade.
Erstatning etter pasientskade – vilkår
Som utgangspunkt må det foreligge ”svikt”, eller feil i forbindelse med behandling, undersøkelse eller diagnostikk, for at man har krav på pasientskadeerstatning. Det følger av Pasientskadeloven § 2 A. Det vil si at behandlingen ikke har vært korrekt eller adekvat, eller at behandlingen ikke har vært i samsvar med vanlig praksis. Behandlingen trenger ikke å ha vært uforsvarlig for at man har krav på erstatning etter pasientskade. Det betyr at ansvarsgrunnlaget ved pasientskader er et objektivisert ansvar. Dette i motsetning til culpaansvar eller uaktsomhetsansvar som forutsetter en uforsvarlig handlemåte.
Selv om det ikke har vært utøvet noen feil i forbindelse med behandlingen, kan pasienten likevel ha krav på erstatning etter pasientskade. Dette er tilfeller hvor han har fått en særlig stor og uventet skade eller komplikasjon. Denne unntaksregelen i pasientskadeloven § 2, 3. ledd vil kunne føre til ansvar dersom skadeomfanget er stort. Skadeomfanget regnes som stort dersom det er minst 25 % medisinsk invaliditet. Videre må behandlingen ikke ha vært livsnødvendig. Endelig må skaden eller komplikasjonen oppstå i svært sjeldne tilfeller, som oftest under 1 %.
Dersom man blir påført en pasientskade i forbindelse med et livreddende inngrep, vil man normalt ikke ha krav på erstatning etter pasientskade fra NPE.
Erstatning etter pasientskade – skademelding
Dersom du vurderer å melde en skade til Norsk Pasientskadeerstatning ønsker vi at du tar kontakt. Vi vil kunne gi råd og veiledning i forbindelse med utfylling av skademelding, samtidig med at vi garantert har erfaring fra tilsvarende Pasientskadesak. Vi vil kunne vurdere sannsynligheten for at NPE vil komme frem til at det foreligger ansvarsgrunnlag i din sak.
Skademelding finner du på WWW.NPE.NO. Dersom vi vurderer at det er en reell sannsynlighet for at det foreligger ansvarsgrunnlag ønsker vi å følge saken i forbindelse med ansvarsutredningen. Vi ønsker at du tar kontakt med oss allerede i forbindelse med innsending av skademeldingen, fordi NPE vil dekke rimelige og nødvendige advokatutgifter i forbindelse med erstatningsutmålingen. Vi ønsker å bistå med utfylling av skademelding, samt kommentere medisinske vurderinger underveis . Du vil ikke bli påført store advokatutgifter i forbindelse med at vi følger saken ifm. ansvarsutredningen. Etter en nærmere vurdering av den enkelte sak kan vi imidlertid tilby fri rettshjelp i forbindelse med ansvarsutredningen i Norsk Pasientskadeerstatning. Norsk Pasientskadeerstatning vil dekke utgifter til juridisk bistand i forbindelse med erstatningsutmålingen.
Dersom NPE kommer frem til at det ikke foreligger ansvarsgrunnlag, ønsker vi å bistå i forbindelse med klage til Pasientskadenemnda. Vedtak fra Norsk Pasientskadeerstatning må påklages innen 3 uker.
Erstatning etter pasientskade – advokatbistand
Vi ønsker videre å bistå i forbindelse med klagebehandlingen i Pasientskadenemnda. En viktig del av vår bistand i forbindelse med klagebehandlingen er å bidra til at det blir innhentet nye sakkyndige vurderinger. I løpet av flere år har vi bidratt til at et betydelig antall pasienter har fått omgjort vedtak i Norsk Pasientskadeerstatning, NPE. Enten har NPE omgjort vedtaket av eget tiltak, Pasientskadenemnda har omgjort vedtaket , eller Domstolen (Tingretten eller Lagmannsretten) har omgjort vedtaket.
Pasientskadesaken kan ikke bringes inn for domstolen før Pasientskadenemnda har fattet vedtak.
Søksmålsfristen er 6 måneder fra Pasientskadenemndas vedtak er mottatt.
NPE uttaler at det ikke er nødvendig med advokatbistand i forbindelse med ansvarsutredningen. NPE skal være et objektivt forvaltningsorgan. Imidlertid har vi erfart at det ofte foreligger uenighet mellom NPEs rådgivende leger/sakkyndige i pasientskadesaker. På grunnlag av lang erfaring med et stort antall pasientskadesaker kan vi bekrefte at det er fordel med advokatbistand ved krav om erstatning etter pasientskade.
Ta kontakt på telefon 95 12 36 88 eller send e-post til: og@indem.no